Opis
Chyba każdy z nas przywodzi sobie czasy, kiedy tak właściwie to naczynia gastronomiczne były utwierdzone do stołu a sztućce przykute łańcuchem.
Tamten okres już się skończył, a obecne czasy stawiają pewne wymogi dziedzinie gastronomicznej, po to by klient mógł zjeść apetyczne i w sympatycznej atmosferze.
Znaczącym atrybutem tego wszystkiego jest czas wymagania na zamówione przez siebie specjały. Żeby wszystko to było dopuszczalne, restauracje, bary itp. powinny być wyposażone w urządzenia. Każdy właściciel chce, by urządzenia spełniały swą rolę jak najdłużej, sprzęt ma obowiązek sprzyjać latami.
W następstwie tego powinno się zwrócić do zaufanych oraz kultowych firm niemniej jednak co się także przedkłada na gigantyczne koszta. Urządzenia oraz wyposażenia dzielimy ze względu na miejsce, w którym mają zostać zastosowane. Do bazowych oraz niezbędnych urządzeń jesteśmy w stanie zaliczyć piece, piekarniki, urządzenia chłodzące, garnki, zmywarki itd. Przychodząc do tak wspaniale wyposażonej restauracji, zrozumiemy ze restaurator przywiązał kolosalną wagę do zadbania o wizerunek swojej firmy, lecz również o klientów, by zostali błyskawicznie obsłużeni – wobec tego przetestuj rożen gazowy. Utrzymanie schludności w zakładzie gastronomicznym jest bardzo skomplikowane z uwagi na różnorodność występujących zabrudzeń. Sanepid nakłada wysokie wymogi i troskliwie tego dopilnowuje. Sanepid jednoczy nam się z czymś złym, z postaciami nakładającymi wysokie kary za niedostosowanie się do przepisów, regulaminu. Niemniej pełnią rolę doradców, starających się pomóc zorganizować pracę w sposób bezpieczny oraz nie zagrażający zdrowiu klientów. W kluczowej mierze, zdrowe i smaczne posiłki preparowane w kuchni zakładu zależy od jej czystości, oraz sposobu jej przechowywania. Co możemy oznajmić o czystości naczyń? Bardzo istotnym urządzeniem pomagającym utrzymać czystość jest zmywarka.
Mycie odbywa się w komorze mycia z użyciem płynu. Według przeprowadzonych badań, naczynia umyte w zmywarce z dobrą chemią wykazują 0 bakterii/cm3 (norma dopuszcza 100 bakterii/cm3), przy czym naczynia myte ręcznie niestety nie zawierają takich wyników. Nie zapominajmy także o środkach czystości, myjąco-antybakteryjnych, o myciu podłóg oraz ścian, ponieważ to one są najogromniejszym magnesem na bakterie.