Opis
Nie wszelkie wina są przygotowane do długotrwałego składowania. W większości przypadków zaleca się, by spożyć wino tego samego roku. Na ogół, czerwone wino zabezpieczy się prawidłowiej aniżeli białe. Proces starzenia się wina przebiegać może w winiarniach. Wina luksusowe są najczęściej przechowywane w dębowych beczkach. Drzewo tych beczek na ogół dodaje im specjalny aromat. Nie wszelkie wina nadają się do tego, wyłącznie około 1 procenta. W tym celu przydatna jest stała temperatura powietrza w granicach od 7 do 21 stopni Celsjusza. W najwyższym stopniu perfekcyjną temperaturą jest 14 stopni Celsjusza. W domach wina muszą być przechowywane w szafach lub też piwnicach porządnie do tego celu przygotowanych, które muszą spełnić analogiczne wymogi do tych, spotykanych w winiarniach (mrok, miejsce chłodne oraz stabilne, względnie ogromna wilgotność, brak drżeń) – radzi sklep z winami.
W tych pomieszczeniach przechowuje się butelki w pozycji pochylonej bądź leżącej. Z wyjątkiem ponadprzeciętnych zbiorów, nie jest wymagane więcej aniżeli cztery lata do otrzymania wina znakomitej jakości. Na ogół białe wino pije się chłodne, to oznacza, że ma temperaturę między 8 a 10 stopni Celsjusza. Wino czerwone, natomiast, pije się w temperaturze pokojowej; wobec tego odkorkowuje się je około pół godziny przed spożyciem. Zaleca się spożywanie czerwonego wina o temperaturze pomiędzy 18 a 22 stopniami Celsjusza. Niektórzy twierdzą, że bardziej właściwe są niższe temperatury, w granicach 15 i 16 stopni Celsjusza; a nawet pomiędzy 13 a 14 stopniami dla wina różowego. Jeśli chodzi o białe wino, chociaż doradza się, żeby pić je chłodne, istnieją wyjątki, kiedy pije się w klimacie zimnym. Z innej kwestii, wina musujące, takie jak szampan, można podawać w pojemnikach z lodem oraz zaleca się unikać zuchwałych zmian temperatury, takich, jakie się tworzą w zamrażalniku. Jeżeli chodzi o szampana, chociaż jest niezwykle atrakcyjne i zabawne otwierać butelkę tak że wyskoczy korek i jego zawartość, etykieta mówi, że ma być inicjowany spokojnie. Są karafki, w które przelewa się wino, aby się strącił osad.